Rundveehouderij

Achtergrond

Markt voor slachtkoeien stabiliseert

De aanvoer van slachtkoeien op de veemarkt in Bunnik was maandag bescheiden: 86 stuks, waarvan 4 stieren. De noteringen bleven niettemin over de hele linie ongewijzigd.

Dit beeld was aan het einde van vorige week ook al te zien. Ondanks een nog ruim voldoende rechtstreeks aanbod slachtkoeien bij slachterijen konden de prijzen overeind blijven, na een periode met wegglijdend niveau. De echte hausse in de afvoer van koeien vanuit de melkveehouderij naar de slachterij, die de tweede helft van 2013 kenmerkte (onder invloed van melkproductiebeperking), is onderhand voorbij.

De O-kwaliteit slachtkoeien brengt in Bunnik nu 65 cent per kilo minder op dan vorig jaar januari. Overigens is het prijspeil nog steeds vergelijkbaar met het Duitse, in Noordrijn-Westfalen gangbare. In Duitsland is het aanbod slachtkoeien klein. Voor de komende weken lijkt stabilisatie waarschijnlijker dan prijsherstel. Er zijn wel minder runderen beschikbaar, maar de herbevoorrading van de slachterij en vleeshandel en in het verlengde daarvan de levensmiddelenhandel is wel achter de rug. Bovendien is in januari de vleesverkoop doorgaans bescheiden, in het bijzonder van het luxere segment. De markt zoekt naar nieuw evenwicht.

Prognose: prijs blijft gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.