Rundveehouderij

Achtergrond

Markt rauwe melk langzaam uit jaarwiselingsdip

De markt voor rauwe melk trekt langzaamaan weer uit de jaarwisselingsdip. De vraag is nog niet heftig groot, maar het gaat weer de goede kant op. Veel kopers maken er mageremelkconcentraat en poeder van. De prijs voor mageremelkconcentraat (mmc) is in de voorbije week gestegen naar 2.900 tot 3.000 euro per ton. Dit compenseert de verder gedaalde prijs voor room enigszins. De roomprijs is gezakt naar 4.300 tot 4.400 per ton.

Concentraat is duur omdat er een goede vraag is naar mageremelkpoeder bedoeld voor de export. Zo is Algerije in de markt voor een tender van meer dan 60.000 ton melkpoeders en zijn ook andere kopers op zoek naar nieuwe aanvoer. Europa kan profiteren van deze vraag omdat het zuidelijk halfrond over de productiepiek heen is en Amerikaans product ook niet goedkoop is.

De vraag ten behoeve van de eigen Europese markt is zwakker, met name voor de verse zuivel. Door een groot aanbod van allerlei verse zuivelproducten kunnen de supermarkten weer stevige eisen gaan stellen, ook aan de prijs. Producenten van verse zuivel klagen over de krappe marges waarmee ze dit jaar moeten werken. De concurrentie tussen aanbieders is moordend. De muziek moet dus komen van exportmarkten. Daar zijn poeders en ook kaas over het algemeen nog goed te verkopen. Boter en room uit de EU maken er daarentegen weinig kans.

De prijzen van boter en room zijn in de laatste maanden zowel flink gedaald als dichter naar elkaar toegegroeid. Boter brengt nu rond de 3.700, 3.800 euro per ton op, tegen zo'n 4.100 euro in november; room levert 4.400 euro op, terwijl dat in november zo ongeveer 1.000 euro meer was.

De kaasprijzen lijken overigens ook een heel klein beetje te dalen.

Prognose: zwakkere prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.