Rundveehouderij

Achtergrond 595 x bekeken laatste update:21 jan 2014

Genoeg potentiële vraag op zuivelmarkt

Voor de zuivelmarkt blijft het even zoeken. Welke richting gaan de prijzen op? De melkproductie in Europa blijft hoog.

Afnemers zoals Rusland doen moeilijk en de wisselkoersen voor de handel met Azië zijn iets minder gunstig. Anderzijds lijkt er meer dan voldoende behoefte te zijn aan zuivel. Neem China. Volgens de laatste berichten kampt het met een terugval van de eigen melkproductie met maar liefst 20 procent, door stoppende keuterboeren en mond- en klauwzeer (MKZ).
India kampt ook met MKZ in vier deelstaten. Dat kost productie en export, brengt mogelijk zelfs import op gang. Landen als Korea moeten eveneens nog steeds extra importeren (door eerdere MKZ). Dan zijn er nog landen als Algerije, die weer forse volumes melkpoeder zoeken. Op de eigen Europese markt zijn veel afnemers bovendien nog steeds maar kort ingedekt.

Toch leidt al deze potentiële vraag nog niet tot verdere prijsstijgingen. De kaasmarkt is rustig en afwachtend. De prijzen voor Nederlandse foliekaas zijn redelijk stabiel en veel ruimte voor verhoging lijkt er niet te zijn. Ook de andere deelmarkten zijn aardig stabiel, behalve die voor boter en room.

In het algemeen wordt eiwit momenteel beter gewaardeerd dan vet. Daarom is bij de vloeibare producten een verdere prijsstijging voor mageremelkconcentraat zichtbaar naar zo’n 2.800 euro per ton hoger. De roomprijs daarentegen staat onder druk en daalt naar 4.600 euro per ton of minder. Ook de boterprijs daalt. De spotmelkprijs is stabiel, maar kent een grote prijsspreiding.

Prognose: poeders duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.