Rundveehouderij

Achtergrond

Dun laagje positivisme over lastige markt

De zuivelmarkt zou eigenlijk verder omhoog moeten gaan dan ze nu doet. Die indruk krijg je althans, als je je oor te luisteren legt bij zowel producenten als handelaren.

Algerije gunt waarschijnlijk het grootste deel van een grote melkpoederorder aan Europa en in zowel Europa als elders op de wereld zijn de voorraden zuivel klein. Daarbij heeft Europa op diverse markten weer een iets betere concurrentiepositie voor zuivel,  ten opzichte van een concurrent als de VS, dan enige tijd geleden.

De noteringscommissie van het Productschap Zuivel achtte het dan ook terecht om de melkpoeders en weipoeder een klein plusje mee te geven. Ondertussen is de zuivelconsumptie in de EU nu een flink stuk lager dan gedurende het einde van 2013, blijft de melkaanvoer onverminderd hoog en dalen enkele notering ook.

Kaas verliest licht terrein. Foliekaas gaat voor prijzen van €3,60 tot €3,65 van de hand, de boternotering zakt onder de 3.770 euro per ton. De roomprijs daalt het meest. De laatste berichten wijzen op een verkoopprijs van 4.100 tot 4.200 euro per ton, zo'n 1.500 euro per ton minder dan eind november, begin december vorig jaar. Toen was de roomprijs extreem hoog, evenals het prijsgat met boter. Sindsdien is de roomprijs fors gedaald, ook is het gat tussen de room- en boterprijzen verkleind naar normalere proporties.

Onder invloed van onder meer de verwachte Algerije-order stegen de prijzen voor melkconcentraat de laatste weken flink. Begin deze week bracht het product nog even zo'n 3.000 euro per ton op. Inmiddels is de prijs weer zo'n 100 euro gezakt. Mede hierdoor, maar ook door de rustiger kaasproductie en de lagere zuivelconsumptie, daalt ook de prijs voor spotmelk.

Prognose: stabiele markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.