Rundveehouderij

Achtergrond

Bierbostel wordt weer iets goedkoper

De reststroom vanuit de aardappelverwerkende industrie zou puur op grond van de gebruikte grondstof nu erg groot moeten zijn.

Niettemin zit er niet veel beweging in de prijs. Aardappelsnippers blijven duur. Voor wat betreft de grote vraag naar aardappelpersvezel, afkomstig van de zetmeelproductie, gaat er met ingang van deze week wat druk van de ketel. Er zijn nu erwtenvezels verkrijgbaar (Van Triest). De prijs is 49 euro per ton bij een gehalte droge stof van 20 procent. Uit hetzelfde productieproces is tegelijkertijd erwteneiwit beschikbaar (Duynie/Beuker), ter aanvulling van het rantsoen met eiwit. Afhankelijk van benodigd transport kost erwteneiwit €2,10 tot €2,20 per ton, per procent droge stof. Ter aanvulling op het rantsoen met eiwitbrengende componenten komt nu ook bierbostel beter binnen bereik van de melkveehouders. Bierbostel is bij een aantal voerleveranciers andermaal in prijs verlaagd.

Hoewel in de afgelopen weken ruwvoer duurder leek te worden, wat vooral geldt voor gerstestro en Engels raai en ander graszaadhooi (roodzwenk met name), zit daar de vaart nog niet zo in. De doorgevoerde prijswijzigingen bleven binnen 5 tot hooguit 10 euro per ton. Kopers keken even de kat uit de boom. Er begint nu wel meer vraag te komen.

Prognose: prijzen gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.