Rundveehouderij

Achtergrond

Bierbostel is in prijs verlaagd

De prijzen van ruwvoer neigen tot stijgen. Graszaadhooi wordt duurder, evenals weidehooi. Doorgaans is het een verhoging met 10 euro per ton.

Ook tarwestro wordt wat duurder (€2,50 per ton), ondanks een behoorlijk ruim aanbod. De vraag is groot. Ook snijmais is gewild, maar verkopers zijn nog erg afwachtend.

Als aanvulling op de beperkt beschikbare aardappelvezels zijn er vanaf volgende week weer erwtenvezels beschikbaar. Daarnaast komt er uit hetzelfde productieproces erwteneiwit op de markt (Duynie). Deze hoogwaardige vloeibare eiwitbron, met hoog lysinegehalte, heeft qua voedingswaarde veel weg van tarwegistconcentraat en biergist. Erwteneiwit is geschikt als aanvulling op het rantsoen van vleesvee of bijmenging met snijmais.

De prijs van bierbostel is gedaald, met 10 cent per ton per procent droge stof. Weliswaar zijn de eiwitrijkere voedercomponenten lange tijd gesteund door de relatief dure soja. De verhouding van de marktprijs tot de voederwaardeprijs maakte bierbostel minder aantrekkelijk. Als gevolg van duur transport kan het bestaande prijsverschil tussen levering in het noorden enerzijds en in het midden en zuiden van het land anderzijds groter worden. Denk aan 5 cent per ton per procent droge stof. Er is momenteel voldoende aanbod van bierbostel om aan de vraag te voldoen.

Prognose: ruwvoer prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.