Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vraag naar ruwvoer neemt toe

Stro is goed verkrijgbaar en doorgaans nog van een goede kwaliteit ook. Het is een gunstige omstandigheid voor de melkveehouders.

Er zijn veehouders die hun jongvee en droogstaande koeien nu tarwestro voeren in combinatie met brok, om meer kuilgras beschikbaar te hebben voor hun melk producerende koeien. In een langer dan gebruikelijk durende koude periode in het voorjaar hebben ze hun voorraden ruwvoer meer moeten aanspreken dan ze lief is en zijn ze gedwongen alternatieven te zoeken. Het heeft ook effect op de prijs van ingekuilde snijmais, die geleidelijk is opgelopen. Daarvan is het aanbod nog matig, de meeste mais komt later van de akkers dan andere jaren.

In bijproducten zijn al wat prijsverlagingen geweest. Deze week zijn de tarwegistconcentraten per ton 10 cent per procent drogestof goedkoper geworden dankzij verruimd aanbod.

Bostel is ten opzichte van de voederwaardeprijs ondanks prijsverlaging vrij duur. Enigszins beperkt aanbod, tegen goede vraag, houdt de prijs in de benen, maar shoppen is de moeite waard. De prijs van aardappelsnippers is eveneens behoorlijk stabiel, maar op torenhoog niveau. er komen meer aanbieders van graanbostel, met als gevolg druk op de prijzen.

Aardappelpersvezel (34 euro per ton) wordt gretig opgenomen. Het aanbod is matig, al zijn de zetmeelfabrieken op volle verwerkingscapaciteit.

Prognose: stabiele prijzen.

Eén reactie

  • koestal

    De biovergisters in Duitsland proberen ook in Nederland producten voor hun vergisters te kopen,dat houdt de prijs hoog

Of registreer je om te kunnen reageren.