Rundveehouderij

Achtergrond

Slachtschapen moeizaam verkocht

De afzet van schapenvlees verloopt erg moeizaam. Dit heeft als gevolg dat de prijs van slachtschapen in Leeuwarden voor de tweede week op rij daalt met 5 euro per dier.

Een slachtschaap eerste kwaliteit brengt maximaal 110 euro op. Vorig jaar lag de prijs nog op 130 euro.

Handelaren gaan ervan uit dat de prijs de bodem nu wel bereikt heeft. Als de prijs nog verder daalt, wordt het prijsverschil met de lammeren te groot. Er is een flink prijsverschil ontstaan, lammeren zijn zo'n 2 tot 3 euro duurder per kilo geslacht gewicht.

Het aanbod van slachtrijpe lammeren blijft krap. Voor grossiers is het interessant, met het huidige prijsverschil, om uit te wijken naar luxe slachtschapen. Door het krappe aanbod van slachtrijpe lammeren hebben handelaren moeite om voldoende lammeren voor het offerfeest te selecteren. De lammeren hadden al enige groeiachterstand door de hete zomer en nu met het koude natte weer groeien de lammeren ook onvoldoende. Hierdoor moeten lammeren op stal afgemest worden om op tijd rijp te zijn.

De notering van ramlammeren boven de 25 kilo is met 4 euro verhoogd naar maximaal 128 euro per dier. Deze verhoging is een bijstelling van de prijs die wat te laag was ten opzichte van de werkelijke verkoopprijs. De handel in lammeren verliep rustig maar prijshoudend.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.