Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsdaling ondanks kleinere aanvoer

De aanvoer van slachtrunderen lag maandagochtend in Bunnik met 92 dieren 20 lager dan vorige week, toch verliep de handel erg moeizaam.

Vorige week daalde de prijs op de veemarkt Leeuwarden met 10 cent per kilo en werd vrijdag de NBHV-notering met 10 cent verlaagd. Deze prijsdalingen hebben als gevolg dat de prijs in Bunnik maandagochtend ook daalde. Er ging 5 tot 10 cent per kilo van de prijs af. De luxe S- en U-kwaliteit koeien noteren stabiel.

Oorzaak van de prijsdaling is het oplopende aanbod van slachtkoeien. Tot en met week 37 zijn er nog steeds 7,5 procent minder runderen geslacht dan vorig jaar. Maar in het voorjaar lag het aantal slachtingen nog 11 procent achter op vorig jaar.

Door de tegenvallende vleesafzet is er in de afgelopen maanden een flinke voorraad rundvlees opgebouwd. De voorraad van dit rundvlees, vooral snippervlees zoals gehakt, hangt boven de markt. Met het stijgen van de aanvoer van uitgeproduceerde melkkoeien neemt het aanbod van dit vlees nog verder toe met als resultaat dat de slachterijen hun prijs verder verlagen.

Een O-kwaliteit koe kost maximaal 3 euro per kilo, een worstkoe eerste kwaliteit kost maximaal €2,30 per kilo.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.