Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs van bierbostel zakt verder

De ten opzichte van vorig seizoen afgegleden prijzen in de granen en oliezadenmarkt hebben flink invloed op de voedergrondstoffen. Ook de prijzen van vochtrijke krachtvoeders voor de melkveehouderij ontkomen niet aan die trend. Ondanks een relatief matige productie in de consumptieaardappelenverwerkende industrie en het gegeven dat van de nieuwe oogst altijd minder reststroom overblijft, zijn er daarom toch prijsverlagingen geweest voor snippers, stoomschillen en ook zetmeel. Het zal voorlopig daarbij blijven.

De eerste aardappelpersvezels moeten 34 euro per ton opbrengen. Dat is iets minder dan vorig jaar, zoals meer bijproducten wat lager noteren dan in september 2012. Bij de start van de campagne is de vraag groot.

De prijs van bierbostel is bij meerdere leveranciers sterk verlaagd, na al langer stevig onder druk te hebben gestaan. Het werd gezien de scheefgegroeide verhouding tussen marktprijs ten opzichte van de voederwaardeprijs ook onaantrekkelijk voor de melkveehouder om nog bij te kopen. De aanvoer is voldoende. Dat laatste geldt niet voor Corngold maisglutenvoermeel. Vanwege slechte verkrijgbaarheid is er een wachtlijst en blijft de prijs ongewijzigd, maar ten opzichte van de voederwaardeprijs aan de hoge kant.

De vraag naar hooi en stro wordt geleidelijk aan wat minder.

Prognose: prijsdruk bijproducten

Of registreer je om te kunnen reageren.