Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Licht toenemende druk op zuivelmarkt

Opnieuw kantelde de zuivelmarkt deze week iets. Een week of drie, vier geleden ging die onverwachts toch iets verder omhoog.

Ditmaal gaat de markt iets omlaag. Het eerste signaal kwam van de dinsdag gehouden Fonterra-veiling. Die zakte bij een iets kleiner aanbod met ruim 1 procent. Op zich een minimale daling, maar genoeg voor de markt om te reageren. Daar komt voor Europa bij dat het besef indaalt dat er meer melk aankomt. Veel veehouders zetten alles op alles om maximaal te profiteren van de huidige hoge prijzen, en zelfs al ontvangen ze nog geen hoge prijzen - zoals in Frankrijk - dan nog doen ze hun uiterste best om de productie te verhogen.

In Frankrijk streven boerenbonden naar een melkprijs van 33 à 34 cent per kilo voor de laatste drie, vier maanden van 2013. Als de boeren hun zin krijgen, valt er nog heel wat extra melk te verwachten.

Ook de spotmarkt voor rauwe melk liep deze week een tik op. De prijs daalde naar zo'n 45 cent af boerderij, wat nog altijd prima is. Ook de prijzen voor melkconcentraat en room raakten onder druk.

Zelfs de uitstekend lopende kaasmarkt krijgt het lastiger. De piekprijzen lijken voorbij en fabrikanten beginnen weer voorraden aan te leggen. De laatste maanden kwamen ze daar niet aan toe. Alles wat werd geproduceerd kon gelijk worden verkocht. Het begin van voorraadvorming betekent niet dat de prijzen nu gelijk gaan kelderen. De Duitse supers hebben zich naar verluidt maar liefst voor een jaar lang vastgelegd met contracten foliekaas tegen een prijs van rond de €3,50 per kilo. Dat lijkt in deze omstandigheden niet de hoofdprijs, maar in februari wordt daar mogelijk heel anders tegen aangekeken.

Prognose: lichte prijsdaling.

Eén reactie

  • koestal

    gewoon door melken

Of registreer je om te kunnen reageren.