Rundveehouderij

Achtergrond

Gat room- en boterprijs zet vetmarkt onder druk

De markt is de markt en doet wat die wil. De markt voor melkvet, die nog zo vast lijkt, begint hier en daar wat barstjes en scheurtjes te vertonen. Het toch al grote gat tussen de boter- en de roomprijzen wordt steeds groter.

Room gaat nog steeds van de hand voor prijzen van 5.200 tot 5.300 euro per ton. De boternotering blijft officieel schommelen rond de 4.200 euro per ton. Dat is 200 tot 300 euro lager dan in een gezonde markt het geval zou moeten zijn. Maar de werkelijkheid is nog erger. Waar een aantal weken geleden boter nog werd verkocht voor zo'n 4.300 euro per ton, gaat het product nu voor ongeveer 4.050 euro per ton over in andere handen. Daarmee is er een gat van ongeveer 1.200 euro tussen de boter- en roomprijzen. Dat is 400 tot 500 euro meer dan in een normale markt. Dat lijkt onhoudbaar.

De lage boterprijs heeft meerdere oorzaken, maar is vooral sentimentgedreven. Het gevoel dat er nu flink meer melk geproduceerd wordt dan gewoonlijk, drukt de prijs. Toch is het aanbod niet extreem. Te meer omdat er relatief weinig product vanuit de particuliere opslag komt. Ook een drukkend effect hebben de berichten over aanvoer van Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse boter (de laatste pas in het nieuwe jaar).

Hierbij vergeleken is de kaasmarkt een baken van rust. De kaasmarkt is een kopersmarkt, met stabiel hoge prijzen. De spotmarkt voor rauwe melk is iets hoger. Fabrieken kunnen meer plaatsen, de totale melkaanvoer loopt seizoensmatig terug.

De markt voor vollemelkpoeder lijkt stabiel, die voor mageremelkpoeder staat onder druk. Dat is in lijn met de trend die zichtbaar is bij de Fonterra-veiling. Ook speelt mee dat de ontwikkeling van de dollar/eurokoers de export remt.

Prognose: lichte prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.