Rundveehouderij

Achtergrond

Dollarkoers en Franse melkproductie cruciaal

De dollarkoers en de Franse melkproductie zijn factoren die momenteel een sterke invloed hebben op de Europese zuivelmarkt.

De stevige afzwakking van de dollar ten opzichte van de euro in de laatste weken heeft de Europese zuivelexport geen goed gedaan. Dit geldt dan met name voor de export door handelshuizen. De rechtstreekse afzet van producent in de EU aan consument elders wordt hier minder direct door geraakt. Feit blijft dat de ontwikkeling van de dollarkoers de EU-export geen goed heeft gedaan.

Met name de notering van melkpoeders heeft hier een klap door gekregen. De Europese export van melkpoeders op de internationale bulkmarkt heeft het toch al erg lastig. Een groot aantal markten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten lijdt onder de onrust in deze regio. Bovendien is er veel aanbod van goedkoper product uit onder meer de VS.

De grootste vraag naar poeders blijft komen vanuit China. Dat vraagt vooral vollemelkpoeder en babyvoeding. Van die laatste vraag profiteert de Europese en Nederlandse zuivelindustrie bovenmatig, maar dat komt vrijwel nergens in de statistieken tot uiting.

De markten voor boter en room blijven relatief stabiel: boter noteert relatief laag, room hoog. De verwachting is dat deze situatie nog enkele weken zo blijft, in ieder geval totdat de melk- en roomproductie weer zal toenemen. Daarbij wordt vooral naar Frankrijk gekeken. De recente melkprijsverhogingen zullen de productie opdrijven. De kaasmarkt blijft ook stabiel hoog, maar het lijkt erop dat deze situatie langzaam aan het wijzigen is.

De spotmarkt voor rauwe melk is eveneens tamelijk stabiel, waarbij relatief kleine volumes melk van eigenaar wisselen.

prognose: lagere prijzen, vloeibaar product stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.