Rundveehouderij

Achtergrond

Beste blankvleeskalveren niet meer verliesgevend

Door de recente forse stijging van de opbrengst van blankvleeskalveren lijden houders met de beste technische resultaten geen verliezen meer.

De opbrengst van blankvleeskalveren is de afgelopen drie weken met 30 cent gestegen naar €5,10 per kilo geslacht gewicht. Dat niveau is sinds eind maart niet meer gehaald. De prijsstijging is een gevolg van een niet al te ruim aanbod van de dieren en een aantrekkende vraag naar kalfsvlees.

Door de forse prijsstijging kunnen kalverhouders met de beste technische resultaten net quitte draaien. Kalfsvleesintegraties en handelaren lijden nog forse verliezen op contracten met vleeskalverhouders, die niet met de top mee kunnen. Dat is zorgelijk. Zij hebben hun inkoopkosten voor nuchtere kalveren de afgelopen maanden al flink gedrukt. De prijs van een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee zakte sinds begin april met 50 euro naar 80 euro per stuk. Dat is het laagste niveau sinds september 2006. Het verder drukken van de prijs van nuchtere kalveren lukt de integraties en niet-contractgebonden vleeskalverhouders niet meer. Daarvoor zijn de prijzen al te laag. Bij dieren van de minste kwaliteit moeten melkveehouders al haast geld meegeven om de dieren kwijt te raken.

Naast het besparen op de inkoopkosten van nuchtere kalveren en het realiseren van zo goed mogelijke technische resultaten kunnen kalverhouders en integraties hun kostprijs niet meer drukken. De prijs die zij voor grondstoffen voor hun kalvermelkpoeder moeten betalen, wordt bepaald op de internationale markt voor zuivelproducten. Zij kunnen daar weinig aan doen, behalve zo scherp mogelijk onderhandelen. Daarbij ondervinden zij concurrentie van de grote levensmiddelenbedrijven. De notering voor weipoeder van het Productschap Zuivel (PZ) steeg tussen april 2012 en augustus dit jaar met 26 euro naar 103 euro per 100 kilo. In dezelfde periode verdubbelde de PZ-notering van mager melkpoeder voor veevoer bijna naar 324 euro per 100 kilo. De poederprijzen dalen inmiddels weer, maar blijven hoog.

Met de opening van de Russische markt en de naderende kerstdagen stijgt de kalverprijs de komende tijd naar verwachting verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.