Rundveehouderij

Achtergrond

Spotmarkt naar recordniveau

De prijzen voor rauwe spotmelk zijn gestegen tot een recordniveau van 50 cent franco (bij 4,4 vet). De vraag is goed en de voorraden zijn laag.

De prijsstijging is opmerkelijk omdat er binnen de grenzen van Nederland momenteel flink wordt gemolken. De productie ligt een kleine 5 procent boven het niveau van vorig jaar. De extra melk lijkt echter niet op de spotmarkt terecht te komen. De hoeveelheden melk die op de spotmarkt worden verhandeld zijn beperkt.

De gevolgen van de besmetting van Nieuw-Zeelandse wei-eiwitconcentraat (WPC80) met Clostridium botulinum zijn nog moeilijk in te schatten. Van extreme prijsstijgingen lijkt geen sprake. Rusland heeft haar grenzen voor Fonterra-producten gesloten en China heeft een importstop voor weiproducten afgekondigd. De prijzen van weiproducten zijn wat gestegen en kunnen komende week nog wat verder stijgen. Europa en de Verenigde Staten (VS) lijken te kunnen profiteren. Rusland lijkt nog niet erg aanwezig in de markt wat de gevolgen tot nu toe beperkt. Fonterra exporteert naar Rusland vooral kaas en boter, jaarlijks voor zo’n 80 miljoen euro.

Prijzen van Europees volle- en mageremelkpoeder schommelen rond de 3.800 en 3.300 euro. Met deze prijzen zijn de VS op het moment goedkoper. Nieuw-Zeeland is binnenkort weer dé partij voor vollemelkpoeder.

De prijs van Goudse foliekaas is afgelopen week opnieuw gestegen naar niveaus boven de €3,60 per kilo. De vraag is goed en het aanbod is beperkt.

Voorlopig mogen melkveehouders nog uitgaan van hoge melkprijzen. De prijzen op de wereldmarkt zijn stabiel of stijgen door.

Prognose: weiproducten duurder/ rest stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.