Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs bijproducten staan onder druk

Het aanbod van bijproducten groeit langzaamaan. De prijzen staan onder druk, mede door het ruimere aanbod, maar ook door de gedaalde graanprijzen.

De prijs van bijproducten moeten door de gedaalde prijzen van grondstoffen wel dalen, anders schakelen veehouders over naar goedkopere producten. Deze week is tarwegistconcentraat in prijs gedaald met zo’n 30 cent per procent droge stof. Het product kost tussen de €2,10 en 2,40 per procent droge stof.

Het aanbod van aardappelsnippers is nog krap, maar de hoofdoogst van aardappelen zit eraan te komen. De prijs van aardappelsnippers daalt met 2 euro per ton. Omdat  de voederwaardeprijs anders te hoog wordt tegenover andere grondstoffen zoals graan. De prijs ligt tussen 42 euro tot €51,50. De prijzen van aardappelzetmeel (steekvast) en stoomschillen staat ook wat onder druk. Er is echter nog te weinig prijsinformatie beschikbaar voor een notering van deze twee producten.

Het aanbod van hooi en stro is goed te noemen, de vraag is redelijk. Veel veehouders zijn voorzien van voldoende hooi en stro. De kwaliteit van hooi en stro wordt als perfect beschreven.

Als de prijs van graan en andere grondstoffen blijft dalen dan zal de prijs van bijproducten verder onder druk komen te staan.

Prognose: prijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.