Rundveehouderij

Achtergrond

Hoge zuivelprijs zorgt voor voorzichtige kopers

De prijs van zuivelproducten staat op een hoog niveau. Dit zorgt ervoor dat kopers voorzichtig zijn en vooral zuivelproducten voor op de korte termijn inkopen.

Fabrieken hebben over het algemeen weinig product in voorraad en hebben daardoor niet de druk om snel te verkopen.

Dit zorgt ervoor dat er weinig transacties plaatsvinden. Kopers en verkopers wachten rustig af wat de ander gaat doen, in dit geval een kwestie van wie de langste adem heeft. Lopen de voorraden op dan zullen de fabrieken wat in prijs moeten dalen. Hebben kopers producten nodig dan zullen ze moeten kopen en kan de prijs op dit niveau blijven of nog wat stijgen. Het is daardoor ook lastig te zeggen wat de prijzen van zuivelproducten in de komende periode gaan doen.

In de afgelopen week zijn de prijzen van bijna alle zuivelproducten weer wat gestegen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door speculaties van handelaren na berichten over droogte en de verwachting van een tegenvallende graanoogst in Amerika. De prijs van poeders is met ongeveer 100 euro per ton gestegen. Magermelkpoeder kost tussen de 3.300 en 3.400 euro, vollemelkpoeder tussen 3.800 en 3.900 euro. De prijs van foliekaas (Gouda 48+) is met 5 cent gestegen naar €3,70 per kilo.

De prijs van weipoeder is deze week iets gedaald, begin van de week lag de prijs nog rond de 1.035 euro per ton en aan het einde van de week op 990 euro. Verwacht wordt dat de prijs van weipeder wel weer zal stijgen.

Ook in de spotmelkmarkt zijn er weinig transacties door de hoge prijzen. De prijs is gelijk gebleven en noteert 49 tot 50 cent per kilo franco.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.