Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Hoge poederproductie maakt kaas ook weer interessant

Stabiel hoog, met nog hogere noteringen in het vooruitzicht. Zo is de huidige situatie op de zuivelmarkt ongeveer te schetsen.

Op het ogenblik is alleen de botermarkt vrij stabiel. De noteringen voor de melkpoeders, wei en sinds kort ook weer kaas, zitten in de lift. De verhandelde volumes zijn echter vrij klein, iets wat normaal is voor de zomerperiode. Hetzelfde is te zien op de spotmarkt voor rauwe melk. De markt is dun, maar de notering stijgt iets. Vooral omdat een aantal kleinere producenten extra volumes vraagt.

Opvallend is dat de markt voor vollemelkpoeder de laatste maanden relatief interessant was voor Nederlandse en andere Europese producenten. In de voorbije jaren was de wereldmarktprijs zo laag, dat Europa niet concurrerend was. Nu is de wereldmarkt hoog en kan Europa goed meedoen. Er is dan ook volop export.

Door de goede markt voor melkpoeders, ook magere poeders, is in de voorbije weken minder kaas geproduceerd, omdat dit minder opleverde. Nu is die situatie weer aan het verschuiven. Er wordt veel product gevraagd voor export en ook Europese inkopers willen zich indekken. Daardoor stijgen de kaasnoteringen. Goudse foliekaas wordt volgens handelaren nu niet meer onder de €3,50 per kilo gekocht, voor Cheddar moet 30 tot 40 cent per kilo meer worden betaald. Ierse Cheddar gaat voor €3,90 per kilo van de hand, Duitse en Belgische zit daar nog iets onder, maar ook van dit product stijgen de noteringen. Goudse foliekaas is niet alleen veel goedkoper dan Cheddar, maar zelfs dan Mozzarella. Die noteert zo'n €3,60 per kilo. Tijd dus voor Goudse foliekaas om duurder te worden, of om over te schakelen op Cheddar.

Prognose: hogere prijzen.

Eén reactie

  • koestal

    goede berichten voor de melkveehouder

Of registreer je om te kunnen reageren.