Rundveehouderij

Achtergrond

Vol poeder positieve uitschieter op kalme zuivelmarkt

De zuivelmarkt is voor wat de EU betreft grotendeels overgeschakeld naar het vakantieregime. De beweging op de markt komt daardoor vooral van de exportmarkt.

Het meest interessante product is daarbij vollemelkpoeder. Dit is een product dat het de laatste jaren matig deed in de handel. Veel zuivelbedrijven produceerden er ook niet zo veel van. Europese vollemelkpoeder was vaak te duur op de exportmarkt en kon de concurrentie niet aan met product van het zuidelijk halfrond. Nu zijn er echter goede exportmogelijkheden. Dat komt doordat Nieuw-Zeeland nog steeds grotendeels uit de markt is en Zuid-Amerika steeds minder kan leveren. Ook de Verenigde Staten zijn niet zo'n grote concurrent met volle melkpoeder. Volgens handelaren is er gezien de huidige spotprijs van ongeveer 3.650 tot 3.680 euro ook nog ruimte voor verdere prijsstijgingen.

De kansen in de markt lijken echter voor korte duur. Vanaf september is er weer veel meer Nieuw-Zeelands product beschikbaar. Dan gaat de grootste druk weer van de markt af. Toch zijn er ook nog genoeg handelaren en ook bedrijven die denken dat de melkpoedermarkt nog wel het hele jaar krap zal blijven. In Nederland blijft de melkaanvoer nog altijd hoog, maar dat is beslist niet overal het geval.

Anders dan de markt voor mageremelkpoeder is de kaasmarkt veel tammer. De productie loopt nog volop door, maar de vraag lijkt iets slapper geworden. Daardoor komen ook de opbrengstprijzen voor foliekaas licht onder druk. Ook de markt voor verse room is iets gekalmeerd. De prijzen voor melkconcentraat zijn ondertussen licht aangetrokken. De prijs voor rauwe melk is vrij stabiel, terwijl de handel in dit product slap is.

Prognose: stabiele prijzen, behalve voor melkpoeders.

Of registreer je om te kunnen reageren.