Rundveehouderij

Achtergrond

Saai hoge zuivelmarkt lijkt opmaat voor nieuw recordseizoen

De zuivelmarkt blijft stabiel hoog. Over een hele reeks van weken bezien is het beeld van de Europese markt daarmee bijna saai te noemen.

Er blijven zich natuurlijk kleine rimpelingen voordoen, maar het grote plaatje is stabiel met hoge prijzen.

Afgelopen week trokken de prijzen voor zuivelgrondstoffen over de hele linie weer licht aan. Dit werd volgens handelaren veroorzaakt doordat inkopende partijen hun positie vóór het begin van de zomervakanties nog even wilden indekken. Liever nu even zekerheid dan over een maand alsnog en dan meer in paniek moeten inkopen, lijkt hun redenering. De verwachting is overigens dat de beschikbaarheid van zuivel ook na de zomer krap zal blijven in Europa, en misschien wel op de hele wereldmarkt. Voor dat laatste hangt veel af van de vraag hoe de start van het nieuwe productieseizoen in Nieuw-Zeeland zal zijn.

Terwijl de melkaanvoer in een groot deel van de EU laag is, blijft de Nederlandse aanvoer relatief groot. Zelfs de seizoensmatige daling van de melkaanvoer lijkt dit kleiner dan normaal te zijn. Door de geschetste achtergrondsituatie blijven de prijzen toch ook in Nederland hoog.

De kaasnotering blijft al weken, zo niet enige maanden, vrijwel onveranderd. Ten opzichte van vorig jaar is het prijsverschil 85 tot 90 cent per kilo, ofwel ruim een kwart van de totale prijs. Ook de andere producten blijven fors hoger geprijsd dan vorig jaar. Komt de zuivel ongeschonden door de kalme zomerperiode, dan is de kans groot op nieuw recordmelkprijsjaar voor de Nederlandse veehouderij, ondanks de wat flauwe start in de eerste maanden van het jaar en ondanks de matige export naar buiten de EU die de zuivelhandel meldt.

Of registreer je om te kunnen reageren.