Rundveehouderij

Achtergrond

Ruimer aanbod weidehooi drukt prijs

Als gevolg van meer binnengehaald volume gras dankzij een goede tweede snede en ook nog eens een ruimer aanbod van hooi, komt er druk op de prijs van weidehooi.

Per ton kosten grote balen nu rond 150 euro. Overigens is er ook nog import oude oogst beschikbaar. Graszaadhooi wordt schaarser. Roodzwenk is uitverkocht, Engels raai kost nu rond 130 euro per ton. Tarwestro van de oude oogst wordt krapper beschikbaar, gerststro is er nog genoeg.

Anders dan voor gras geldt is de opkomst van mais niet overal optimaal. Daardoor is er wat meer vraag naar kuilmais, voorlopig nog zonder veel effect op de prijs, die blijft hangen op 60 tot 65 euro per ton afhankelijk van kwaliteit.

De afzet van zowel bierbostel als graanbostel loopt gestaag door. De verhouding tussen vraag en aanbod is in de afgelopen week niet gewijzigd, de prijs blijft stabiel.

De toch al spaarzaam beschikbare en daardoor dure aardappelbijproducten zijn de komende weken extra schaars vanwege productieonderbreking bij de fritesfabrieken en andere aardappelverwerkers. Daarmee is rekening gehouden bij vaststelling van de voerschema’s, het beïnvloedt de prijs niet. Perspulp is in de afgelopen weken in de voorverkoop bijzonder veel besteld, met als eerste reactie stevige prijsverhoging tot een niveau dat ruim 13 euro boven dat van vorig jaar steeg. Gezien de te verwachten kleinere suikerbietenoogst is de voorverkoop in een er vroeg stadium gestopt tot nadere berichtgeving.

Prognose: hooi wat goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.