Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsdaling nuka’s zet door

Vorige week daalde de prijs van nuchtere kalveren in Bunnik met €7,50 tot €12,50. Deze week is het niet veel anders, nu ging er zelfs 10 tot 15 euro van de prijs af. De aanvoer lag met 653 kalveren bijna 100 hoger dan vorige week.

De forse verliezen die de kalverhouders en integraties lijden zorgen er al maanden voor dat de prijs van nuchtere kalveren onder druk staat. Toch steeg een maand geleden de prijs, het aanbod was wat kleiner en de kalveren die toen opgezet werden, zijn in de goede periode, rondom kerst, slachtrijp. Nu is de aanvoer van kalveren weer gestegen waardoor integraties en mesters meer keuze hebben. Daarnaast zijn de kalveren die nu opgezet worden na de gunstige periode rond kerst pas slachtrijp waardoor de vraag naar nuka’s nu minder groot is.

Een zwartbont stierkalf extra kwaliteit kost 80 tot 100 euro, dit is 65 euro minder dan er vorig jaar in dezelfde periode werd betaald. Een stierkalf met 50 procent Belgisch Blauw kost nu 270 tot 310 euro, een prijsdaling van maar liefst 75 euro.

Handelaren verwachten dat de kopers van kalveren de druk op de prijs houden. De mesters lijden verlies en proberen op de inkoop van kalveren te bezuinigen. De ingezette prijsdaling kan daardoor nog wel even doorzetten.

Prognose: prijs daalt

Of registreer je om te kunnen reageren.