Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Prijs nuka's fors onderuit op markt

De opbrengst van nuchtere kalveren daalde dinsdag fors op de markt in Purmerend. De noteringscommissie verlaagde de prijzen van zwart- en roodbonte stierkalveren met €12,50 per stuk.

Daarmee kwam de notering van een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit uit op €107,50 tot €122,50 en voor een roodbont stierkalf van extra kwaliteit op 120 tot 160 euro.

De flinke prijsdaling is een gevolg van het ongunstige tijdstip van het opzetten van nuchtere kalveren. De dieren komen na de kerstdagen aan het eind van het jaar op de markt als slachtrijp vleeskalf. Meestal levert kalfsvlees na de feestdagen minder geld op dan vlak ervoor.

Daarnaast zijn de financiële resultaten bij vleeskalverhouders en integraties bedroevend slecht. Zij komen nog dubbeltjes per kilo tekort op de opbrengst van hun dieren. Aan de inkoopkosten voor grondstoffen voor kalvermelkpoeder kan de kalversector weinig doen. Ook de kosten van het huisvesten van de dieren en de arbeid liggen vast. Het drukken van de inkoopprijzen van nuchtere kalveren is de enige mogelijkheid om uit de verliezen te komen. De dieren zijn 50 euro per stuk goedkoper dan een jaar geleden. Desondanks zijn de verliezen voor de kalfsvleessector nog niet weggewerkt. Een verdere daling van de inkoopprijzen van nuchtere kalveren is dus nodig. Anders is een sanering onvermijdelijk.

Prognose: prijs lager.

Eén reactie

  • koestal

    In de winkel is het rundvlees nog wel duur

Of registreer je om te kunnen reageren.