Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs bijproducten is vrij stabiel

De vraag naar ingekuilde snijmais groeit, de prijs tendeert naar stijgen, maar goede kwaliteit is nog moeilijk te vinden.

De stro en hooiprijzen gaan zakken zodra meer nieuwe oogst beschikbaar komt, denk aan 10 tot 15 euro prijsverlaging per ton.

Verdere voorverkoop van perspulp blijft voorlopig uit. Eerst moet duidelijk zijn of de oogstprognose voor de suikerbieten verbetert en zo ja, hoeveel.

Bierbostel is nog flink aan de prijs, maar met verschillen tussen de leveranciers. Shoppen loont de moeite. Graanbostel is ook op de markt, voor circa €2,10 per procent droge stof. Het is een vochtiger variant (circa 35 procent d.s.) van DDGS. Dit restproduct van de ethanolfabricage is beslist geen alternatief voor bierbostel, maar kan in het rantsoen wel gedeeltelijk soja vervangen. Het heeft een rustige afbraak in de pens.

Een deel van de aardappelverwerkende bedrijven ligt momenteel stil, voorafgaande aan overgang op de nieuwe oogst. Voor de melkveehouder neemt het aanbod aardappelsnippers daardoor af, dat toch al niet overhield en de snippers de laatste weken wat duurder maakte (in een brede prijsrange, vanwege kwaliteitsverschil). Dit hoeft niet te leiden tot verdere prijsverhoging, aangezien een deel van de droge voedergrondstoffen wat goedkoper is geworden, met name tarwe. De verwachting is een stabiel prijsniveau van aardappelbijproducten.

Prognose: stro en hooi goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.