Rundveehouderij

Achtergrond

Nuka's flink goedkoper in Purmerend

De handel in nuchtere kalveren liep dinsdag stroef op de markt in Purmerend. Met een grotere aanvoer grepen inkopers van de dieren snel hun kans om de prijzen flink te drukken.

Zij zaten daar al lang op te wachten. De noteringscommissie verlaagde haar prijzen met €7,50 tot €12,50 per stuk. Daarmee kwam de notering van een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit op 95 tot 110 euro per stuk. Een roodbont stierkalf van extra kwaliteit noteerde €107,50 tot €147,50 per stuk. Deze prijzen liggen al zo'n 60 euro per dier lager dan een jaar geleden.

De afzet van kalfsvlees valt tegen, nu de zomervakanties zijn begonnen. Bovendien werken de hoge temperaturen in Zuid-Europa ook niet mee voor de export van Nederlands kalfsvlees. Daardoor lijden contractgevers en kalverhouders forse verliezen op het houden van hun dieren. Zij kunnen alleen de prijzen van nuchtere kalveren drukken. De inkoopkosten van grondstoffen voor kalvermelkpoeder liggen vast. Ook de kosten voor huisvesting en arbeid variëren praktisch niet. Wel kunnen vleeskalverhouders met goede technische resultaten hun kosten voor medicijnen en voer beperken en de hoogste prijs ontvangen voor de beste kwaliteit vleeskalveren. Zonder nieuwe afzetmogelijkheden is een sanering van de kalversector onvermijdbaar. Misschien geeft de opening van de Amerikaanse markt lucht.

Prognose: prijzen lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.