Rundveehouderij

Achtergrond

Nukaprijs blijft maar dalen

De prijs van nuchtere kalveren (nuka's) is weer verder gedaald in Purmerend. Het aanbod van nuka's is op het moment redelijk groot en de vraag is erg rustig.

Rood en zwartbonte kalveren daalden 5 euro in prijs. De prijs van kalveren met 50 procent Belgisch Blauw daalde met 10 euro per kalf. Een zwartbont stierkalf extra kwaliteit kost maximaal 85 euro per stuk. Een roodbont exemplaar kost maximaal 120 euro.

Kleine kalveren of kalveren die wat mankeren zijn op het moment niet te verkopen en worden weggegeven aan de mesters. Door de hoge kostprijs voor het mesten van de kalveren zijn mesters selectiever geworden met het uitzoeken van de kalveren. Kalveren die nu meer kosten omdat ze extra melk of aandacht nodig hebben kunnen gewoonweg niet uit. Er wordt al genoeg verlies geleden op het mesten van de kalveren, laat staan als er extra kosten gemaakt moeten worden.

De markt in Purmerend werd afgelopen weekend onverwacht verplaatst naar de maandagavond. Een grote afnemer van kalveren kon door vakantie van zijn medewerkers het niet redden op dinsdag. Volgende week zal de markt weer plaatsvinden op dinsdagochtend.

Voorlopig zal de stemming in de handel van nuchtere kalveren niet verbeteren. Er is genoeg aanbod en de verkoop van de vette kalveren valt tegen.

Prognose: zeer rustig.

Of registreer je om te kunnen reageren.