Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Aanbod hooi en stro groeit

Het aanbod weidehooi, graszaadhooi en stro van de nieuwe oogst neemt in de komende weken toe. Dat zet de prijs onder druk.

Telersbeurs Goes kwam dinsdag met een eerste notering nieuwe oogst weidehooi à 75 euro. Dat is wel heel laag, er is dan ook weinig vraag. Het ligt overigens niet voor de hand dat ook de handelsprijzen nieuwe oogst zeer veel lager zullen uitpakken dan die van de oude oogst. Vorig jaar is na een seizoen 2001/’12 met ruwvoertekorten en daardoor erg hoge prijzen het nieuwe hooi en stro aanvankelijk erg duur geweest, Vervolgens zakten de prijzen naarmate er ruimer aanbod vrij kwam sterk. Overigens moet de aanvoer van gedorst graszaadhooi nog op gang komen. Ook aanvoer van gerstestro is nog maar net begonnen. De situatie in augustus heeft meer invloed op de prijzen.

De aardappel industrie start langzaam weer op met nieuwe aardappelen. Hoe het aanbod kan worden op termijn is nog onduidelijk, maar voorlopig zal het heel schraal zijn. De prijs van aardappelsnippers staat hoog. Voor bijvoeren van rundvee komen daardoor ook alternatieven in aanmerking zoals geplette tarwe. In het noorden zijn uiteraard de snippers duurder dan in het zuiden, omdat er transportkosten bij komen. In het zuiden en in België is meer aardappelverwerkende industrie.

Van de overige bijproducten is Corngold 10 cent per procent droge stof duurder geworden.

Prognose: lichte prijsdruk ruwvoer.

Eén reactie

  • bharbers

    wordt wel duurder, als de droogte doorzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.