Rundveehouderij

Achtergrond

Zeer rustige handel, stabiele prijs

De handel op de markt voor slachtkoeien in Bunnik is maandagochtend hetzelfde verlopen als de week ervoor. Weinig koeien, zeer rustige handel en stabiele prijzen.

Deze week was de aanvoer met 65 runderen erg krap en nagenoeg gelijk aan die van vorige week. In totaal zijn er dit jaar 21 procent minder koeien aangevoerd in Bunnik dan in de eerste 24 weken vorig jaar. Dit is een flinke terugloop, vooral omdat het aantal slachtingen met ‘maar’ 10 procent is gedaald. Melkveehouders verkopen dit jaar de koeien dus vaker rechtstreeks aan de slachterij dan ze naar de markt brengen.

Door de tegenvallende vleesverkoop en goedkopere karkassen uit Oost-Europa willen de slachterijen nog steeds de prijs verlagen. Door het aanhoudende krappe aanbod lukt dit ze nog steeds niet en moeten de slachterijen genoegen nemen met een prijs die stabiel blijft.

Een worstkoe eerste kwaliteit kost maximaal €2,85 per kilo geslacht gewicht, dit is 5 cent meer dan er een jaar geleden voor deze kwaliteit koeien werd betaald. De O-kwaliteit koeien zijn nu 10 cent duur der dan in dezelfde periode vorig jaar en kosten maximaal €3,55 per kilo geslacht gewicht.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.