Rundveehouderij

Achtergrond

Spotmarkt trekt goed aan op stabiele zuivelmarkt

De spotmarkt voor rauwe melk is deze week weer mooi aangetrokken. Daarvoor zijn diverse redenen aan te wijzen. Bijvoorbeeld dat DOC Kaas de vergrote kaaslijn in gebruik heeft genomen en met de huidige foliekaasprijzen prima wat extra melk kan gebruiken.

Ook andere verwerkers slaan wat extra melk bepaald niet af. De extremen zijn weg uit de zuivelmarkt, maar ook voor poeders, room en boter kunnen nog altijd mooie prijzen worden gemaakt. Doordat de piek in de Nederlandse melkaanvoer bovendien achter de rug is, is spotmelk flink gevraagd.

De prijzen voor room en boter zitten nog niet op het niveau van anderhalf tot twee jaar geleden, maar de markt blijft hoog. Het mooie weer dat is aangebroken, helpt de afzet verder. De vraag voor de bereiding van ijs en voor verse room bij bijvoorbeeld salades trekt lekker aan.

De flinke prijsdaling op de laatste internetveiling van Fonterra lijkt niemand echt van z'n stuk te brengen. Gemiddeld daalden de prijzen daar met 5 procent, die van vollemelkpoeder daalden nog verder. Gemiddeld met ruim 7 procent, voor september zelfs met ruim 20 procent. De prijzen voor boter en boterolie daalden met 3 tot 4 procent.

Het is volgens veel zuivelkenners een noodzakelijke correctie, die iets van de overspannenheid van de zuivelmarkt af haalt. Het gevoel is dat met een iets lager prijsniveau het gemakkelijker is om een periode met stabiel hoge prijzen vast te houden. De tijd zal leren of deze redenering klopt.

De kaasmarkt is redelijk vast. Foliekaas noteert rond de €3,45 per kilo. FrieslandCampina en DOC Kaas proberen nog steeds om flink hogere verkoopprijzen af te dwingen (10 tot 20 cent meer), maar dat lijkt niet te lukken.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.