Rundveehouderij

Achtergrond

Rustige handel, stabiele prijs

De aanvoer van slachtkoeien lijkt wat groter te worden. In Bunnik zijn maandagochtend 87 runderen aangevoerd waarvan 9 stieren. Vorige week werden er nog 61 koeien aangevoerd.

De kleine stijging in aanvoer heeft nog geen gevolgen voor de prijs van de koeien. De handel verliep vrij rustig en de koeien en stieren zijn voor gelijke prijzen verkocht. Een worstkoe eerste kwaliteit kost maximaal €2,85 per kilo geslacht gewicht. Dit is 5 cent meer dan vorig jaar en 35 cent meer dan er in 2011 voor eenzelfde koe werd betaald. Een O-kwaliteit koe kost met maximaal €3,55 per kilo 10 cent meer dan vorig jaar. Het prijsverschil met 2011 is maar liefst 50 cent per kilo.

Handelaren verwachten dat de prijs pas daalt als de aanvoer nog wat verder aantrekt. De slachterijen hebben immers te maken met een flinke onderbezetting door de krappe aanvoer. Ze kunnen de koeien prima gebruiken ook al is de marge op het slachten van de koeien negatief.

Verwacht wordt dat de aanvoer van koeien zich wat zal herstellen. De kopers van de slachtkoeien zullen blijven proberen om de prijs te drukken, zeker nu de zomer er aankomt. In de zomerperiode daalt de vraag naar rundvlees vaak wat waardoor de prijs ook vaak daalt.

Prognose: stabiel tot dalend.

Of registreer je om te kunnen reageren.