Rundveehouderij

Achtergrond

Roségeschikte kalveren duurder

De zwartbonte en roodbonte stierkalveren zijn dinsdagochtend €7,50 tot 10 euro in prijs gestegen. De prijs van de vaarskalveren en de kalveren met 50 procent Belgisch Blauw is stabiel gebleven.

De zwartbonte en roodbonte stierkalveren zijn in prijs gestegen door de krappe aanvoer en de redelijk grote vraag naar deze kalveren. De prijs van deze veel gevraagde kalveren staat op een relatief laag niveau. Een goed zwaar zwartbont stierkalf kost maximaal 120 euro, vorig jaar kostte eenzelfde kalf nog maximaal 170 euro.

In verhouding werden er dinsdagochtend veel kalveren met 50 procent Belgisch Blauw aangevoerd. Dit zorgde ervoor dat de handel in deze kalveren rustig verliep en de prijs gelijk bleef. Het prijsverschil met vorig jaar is daardoor wat groter dan bij de zwart- en roodbonte stierkalveren. Een stierkalf extra kwaliteit met 50 procent Belgisch Blauw kost met maximaal 325 euro, 65 euro minder dan een jaar geleden.

De afzet van kalfsvlees verloopt nog steeds moeizaam, daarbij is de zomer in aantocht en valt de vraag naar kalfsvlees vaak terug.

De verwachting is dat de nuchtere kalveren de komende tijd niet veel duurder zullen worden. Het mesten van kalveren is namelijk nog steeds verlieslijdend, de mesters zullen daardoor niet al te diep in de buidel willen tasten.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.