Rundveehouderij

Achtergrond

Onrustige noteringen bij hoog marktniveau

Welke kant de zuivelmarkt precies op beweegt, is moeilijk aan te geven. Globaal gezien lijkt de markt stabiel, maar het Productschap Zuivel gaf deze week een aantal noteringen af die duidelijk lager zijn dan de vorige week.

Zo noteert vollemelkpoeder 70 euro per ton lager en noteert weipoeder 50 euro per ton lager. Boter noteert juist 70 euro per ton hoger. Handelaren signaleren voor sommige producten ondertussen al weer een beweging de andere kant op. Zo trekken de handelsprijzen voor mageremelkpoeder en weipoeder al weer aan.

Om het nog minder overzichtelijk te maken: De prijzen voor diverse zuivelgrondstoffen bewegen wel in verschillende richtingen, maar feitelijk is de export van met name melkpoeders en ook van boter slechts heel beperkt. Europa is te duur en had de laatste tijd ook last van de wisselkoers. Door het hoge prijsniveau en het goedkope aanbod vanuit de Verenigde Staten is Europa grotendeels gepasseerd bij de toekenning van een groot melkpoedercontract van Algerije. Ook de export naar Egypte en Venezuela, normaal grote afnemers, gaat niet goed. Gelukkig voor Europa is de koers van de euro ten opzichte van de dollar wel weer iets gunstiger geworden.

Overigens hebben de kaasexporteurs tot nu toe weinig gemerkt van gebrek aan vraag buiten de EU. Mede daardoor kunnen de noteringen mooi stabiel blijven (folie Gouda) of zelfs stevig aantrekken (Cheddar). Mogelijk moeten ze zich de komende tijd iets meer zorgen gaan maken, want de Amerikaanse Cooperatives Working Together (CWT) wil de gesteunde export van kaas flink vergroten.

Binnen de EU blijft het aanbod van melk beperkt, wat de prijzen hoog blijft houden. De spotmarkt zit boven de reguliere uitbetaalprijzen, in Frankrijk wordt zelfs tot 46 cent franco betaald.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.