Rundveehouderij

Achtergrond

Nuka's moeizaam prijshoudend

De afzet van nuchtere kalveren liep disndag moeizaam prijshoudend op de markt in Purmerend. De aanvoer van de dieren was met 606 stuks veel groter dan vorige week.

Toen kwamen 450 dieren aan de markt. Ondanks het grotere aanbod wisten kopers de prijzen van de nuchtere kalveren niet of nauwelijks te drukken. Sommige handelaren kregen nog hetzelfde bedrag of iets meer dan vorige week dinsdag. De meesten ontvingen wat minder. Daarom besloot de noteringscommissie om haar prijzen gelijk te houden. Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit noteerde daarmee 120 tot 135 euro per stuk.

Kalfsvleesintegraties willen hun kosten voor de inkoop van nuchtere kalveren flink drukken. Zij lijden forse verliezen op de afzet van blanke vleeskalveren. De opbrengst van deze dieren daalde vorige week tot overmaat van ramp nog met 5 cent naar €4,75 tot €4,95 per kilo geslacht gewicht. Bovendien beginnen de zomervakanties volgende week. Dat is meestal geen beste periode voor de verkoop van kalfsvlees. Alleen houders van rosévleeskalveren zijn nog bereid om behoorlijke bedragen te betalen voor nuchtere kalveren. De opbrengst van hun slachtrijpe dieren valt nog mee. De deze week opgezette kalveren voor de productie van blank kalfsvlees zijn nog net slachtrijp voor de kerstdagen. Misschien leveren ze dan meer op dan deze week.

Prognose: prijs lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.