Rundveehouderij

Achtergrond 10 reactieslaatste update:5 jun 2013

Meer rendement uit vleesvee

De vleesveesector is in Nederland onderbelicht. Zowel de stierenhouderij als zoogkoeienhouderij zijn bij veel marktpartijen minimaal in beeld. Ook in het praktijkonderzoek is dit vleesvee helemaal van de radar verdwenen.

Technische en financiële kengetallen zijn maar mondjesmaat beschikbaar, in de KWIN veehouderij 2012/2013 worden er 5 pagina’s aan luxe vleesstieren en 5 pagina’s aan zoogkoeien geweid. Terwijl de veehouders juist informatie zoeken om hun bedrijfsvoering, hoe klein het bedrijf misschien mag zijn, te optimaliseren.

Ook op het gebied van stallenbouw ontbreekt vaak de informatie. De meeste vleesveestallen zijn uitermate diervriendelijk maar over de milieubelasting is veel minder bekend. De Maatlat Duurzame Veehouder (MDV) is voor de andere rundveesectoren al ingeburgerd is maar voor de vleesveehouderij pas sinds begin dit jaar beschikbaar.

Op het gebied van gezondheid kent de vleesveehouderij een zeer laag antibioticagebruik. Toch is er voor zowel zoogkoe- als stierenhouder nog veel te winnen. Zoogkoeienhouders laten geld liggen door te lange tussenkalftijden en niet voldoende inspelen op kleine gezondheidsproblemen. Voor veel stierenhouders is geld te besparen én te verdienen door beter in te spelen op luchtweginfecties.

Tijdens de eerste Boerderij Vleesveevakdag op 8 juni aanstaande in Epe komen deze zaken aan bod. Onder deskundige leiding van dagvoorzitter Ed Neerincx dagen onze sprekers u in boeiende sessies uit om uw professionele of hobbymatige bedrijf verder te optimaliseren. Praktijkdeskundigen en collega-veehouders delen hun ervaringen en hopen u te inspireren om een rendabeler bedrijf te realiseren.

Meld u hier aan voor de Vleesvee Vakdag.

Laatste reacties

 • LouiseB

  Ja vooral rendabel. Dieren als vlees producenten, geen dier meer, slechts een ding dat geld opbrengt.

 • Mels

  Is Louise de volgende macrobiotische grasetende vreemde snuiter die hier enkel stompzinnige niet steekhoudende kreten kan uitslaan of doet Boerderij hier wat aan?? Tegen vee houden zijn is prima maar reageer terzake en liefst met verstand van zaken. In dit geval beide zeker niet.....

 • Bison

  louise had ook kunnen zeggen .Ja vooral rendabel.Mensen als belasting producenten,geen mens meer, slechts een ding dat geld opbrengt.

 • a.t.herwijnen

  Louise denkt de mensheid te kunnen veranderen. Helaas voor haar zijn mensen nu eenmaal geschapen als omnivoren. Ze kan zich beter druk maken over hoe het vee gehouden wordt. In de vleesveesector is dat het diervriendelijkst. De kalveren blijven na hun geboorte bij de moederkoe en en daarna worden ze bijna allemaal op stro gehouden. ik denk dat er geen andere sectoren zijn waar de dieren zo diervriendelijk gehouden worden. Daardoor is ook het antibiotica gebruik bij de vleesveehouders erg laag. Ik denk dat de vleesveesector wel op moet letten dat ze geen plofkoe creëren.

 • LouiseB

  Hahahaha, A Herwijnen ' De kalveren blijven na hun geboorte bij de moederkoe' . Ja hoor......... en de kaboutertjes bestaan ook !! Ik woon in Drenthe op het platteland, ik zie nooit kalfjes bij de moederkoe (zoals het zou moeten). Maar wees niet bezorgd, ik verwacht echt geen ethisch, emphatisch en respectvol gedrag van vleesveehouders naar hun dieren toe.

 • W Geverink

  Men noemt de koeien van vleesrassen niet voor niks ZOOG koeien @LouiseB. Dat is omdat die koeien alleen door hun kalf gemolken oftewel gezoogd worden.

 • alco1

  @LouiseB. Laatst was er ook al een loeiende koe te horen in hartje Amsterdam. Dit was echter een geluids opname. Men stelde toen dat dit kwam omdat het kalf bij de koe weggehaald werd. Echter om loeien te voorkomen worden kalveren direct na geboorte bij de koe weggehaald voordat er hechting ontstaat. De loeiende koe was een koe die altijd het kalf bij zich had gehad, maar eens komt daar een eind aan en wordt het door stieren te gevaarlijk, ook met het oog op te jonge bevruchtingen. Ze demonstreerden dus voor iets wat totaal andersom was. In dat rijtje passen ook mensen als jouw. Roepen zonder kennis van zaken.

 • Mels

  I was right,as i see.....

 • LUCTOR

  Het mag wezen dat @Louise oogproblemen heeft want als ze in Drenthe op het platteland woont en geen koeien met zogende kalveren heeft gezien is er wel wat met haar ogen of ze slaapt overdag en word actief als het donker word dit soort mensen hebben last van empathisme.

 • Alcapone

  Ik denk persoonlijk dat iedere veehouder, er uiterst belang bij heeft om z'n dieren in de meest comfortable omstandigheden op te kweeken en te verzorgen...anders bolt men tekort op het eind van t'jaar, dus een landbouwer die het voor zichzelf verpest, de zulke zijn er allang van tussen! De dieren zijn nog nooit zo verzorgd en op gevolgd geweest als in de laatste jaren...Ook naar controle toe op bedrijven, uiterst streng!!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.