Rundveehouderij

Achtergrond

Krappe beschikbaarheid houdt rundvleesprijs stabiel hoog

De noteringen voor slachtkoeien in Bunnik waren maandag identiek aan die van de vorige week, de aanvoer was iets kleiner. De prijzen voor slachtkoeien blijven de laatste weken stabiel hoog.

Voornaamste reden is de krappe beschikbaarheid. Melkveehouders proberen onder invloed van de hoge melkprijzen hun productieve vee zo lang mogelijk in de roulatie te houden, waardoor slachterijen en vleesverwerkers weinig binnenlandse aanvoer hebben. Buitenlandse aanvoer is bovendien beperkt. Dat komt doordat de beschikbaarheid van runderen ook in Duitsland en Groot-Brittannië steeds geringer wordt. Men probeert de dieren voor de eigen markt te houden. Aan Poolse koeien wagen zich veel supermarkten en dus ook vleesverwerkers zich sinds het paardenvleesschandaal zich niet meer. Dat spijt die supers wel, want door de beperktere aanvoer en dito productie, kan ook moeilijker druk op de prijzen worden gezet. Dat is dan in het voordeel van de Nederlandse veehouders en rundvleesverwerkers die geen vreemde fratsen hebben uitgehaald (zoals met name Willy Selten wel deed). Er is wel enig buitenlands aanbod dat concurreert met het Nederlandse rundvlees, maar dat moet dan uit bijvoorbeeld de Baltische landen komen.

Prognose: stabiel hoge markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.