Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

EU importeert record Australisch rundvlees

Sydney - Niet eerder in de afgelopen 15 jaar kwam er in een maand zoveel Australisch rundvlees de EU binnen als in mei, namelijk 1.996 ton.

Volgens Meat and Livestock Australia (MLA) betreft het vlees van ongeveer de helft gras - en de helft graangevoerd vee. Dat laatste is een absoluut record. Het quotumjaar eindigt in juni en exporteurs proberen daarom in mei verzekerd te zijn van levering. Volgens MLA is er in Europa een toenemende vraag naar Australisch vlees. Australische producenten proberen maximaal van het Europese invoerquotum te profiteren. Ook concurrenten Amerika en Canada mogen van dat quotum gebruik maken.

Australië wil in de toekomst meer rundvlees richting de EU exporteren. Ruim 2.000 rundveehouders voldoen inmiddels aan de gezondheids- en de traceerbaarheidseisen.  Volgens cijfers van de Europese Commissie werd in 2012 ruim 21.000 ton Australisch rundvlees geïmporteerd. Australië heeft de export van rundvlees de afgelopen jaren uitgebreid. Volgens de MLA bestaan er goede mogelijkheden, doordat in Europa de rundvleesproductie steeds verder afneemt en daardoor meer vlees uit derde landen moet importeren.

In totaal exporteerde Australië in mei van dit jaar mee dan 100.000 ton rundvlees. Dat is met 19 procent dat er meer dan in mei 2012 de grens overging ook een record. Vooral China en het Midden-Oosten zijn belangrijke bestemmingen. China importeerde 11.500 ton rundvlees in mei; tegen het einde van het jaar loopt dit volgens analisten op tot 100.000 ton. Naast de EU richt de Australische rundvleessector de pijlen nadrukkelijk op Azië als afzetgebied.

Laatste reacties

 • koestal

  alleen in Europa heel strenge regels voor vleesproductie,daarom alles uit het buitenland ,hoe hypocriet kun je zijn?

 • W Geverink

  Als Europa vlees importeerd uit landen van buiten de EU moet dat vlees gewoon aan EU eisen voldoen.

 • Mels

  Geen mest probleem van. Enkel de mens.....

 • somporn

  Papier is heel gewillig,wat van ver komt is veeeeel lekkerder.
  Regeldrift NL.
  Keep on dreaming.

 • W Geverink

  Ligt er aan welk land het vandaan komt somporn maar het is in de meeste gevallen waar. Goed rundvlees is bij jullie in de winkel niet makkelijk te vinden. Ik vind het trouwens kolder dat hier in Canada het vee wordt afgemest op graan. Zeker nu het graan zo duur is en er gras en hooi in overvloed is. Dat doet men omdat met afmesten op graan het vet witter wordt en het karkas daardoor beter klassificeerd. Zelf vind ik grasgevoerd lekkerder en malser maar het vet is geler.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.