Rundveehouderij

Achtergrond 1071 x bekeken

Alleen perspulp duurder geworden

De ruwvoerpositie van melkveehouders is afgenomen als gevolg van het lang uitgebleven voorjaar, maar de prijs van ruwvoeders is in het algemeen stabiel en een stuk lager dan in 2012.

Er is van de meeste soorten stro en hooi voldoende voorradig. Graszaadhooi c.q. Engels Raai staat al maanden op een prijs van 130 euro per ton. Roodzwenk is duurder, maar dat is dan ook erg moeilijk verkrijgbaar. In de afgelopen maanden was het bijzonder in trek als aanvulling op het rantsoen met een goede pens prikkelende component.  Het wachten is voor roodzwenk op de nieuwe oogst 2013. Luzerne is er al wel en kost voor een volle vracht 265 euro. Nieuwe weidehooi in grote balen kost 190 euro.

Gekuilde snijmais kost tot 65 euro per ton, maar evenals de vraag is het aanbod van goede mais bij dit niveau matig.

De leverbaarheid van tarwegistconcentraat is verbeterd. Erwtenvezel daartegen komt in kleinere volumes van de erwten verwerkende industrie. Er geldt levertijd van een week, vaste afnemers hebben voorrang. Bostel blijft goed gevraagd, ondanks het hoge prijspeil.

Al vlot na de start van de voorverkoop van bietenpersvezels is de prijs verhoogd, evenals vorig seizoen. Er is op voorhand vlot besteld.  De mogelijkheid om tegen de basisprijs (VKK-prijs) voor levering tijdens de gehele campagne in te kopen is dan ook voorbij. Hiervoor is het quotum uitverkocht.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.