Rundveehouderij

Achtergrond

Aanbod slachtrunderen loopt terug

De aanvoer van slachtrunderen loopt steeds verder terug op de veemarkten. Ook in Bunnik is duidelijk een dalende tendens te zien. Vorige week was het aanbod met 73 runderen al klein, deze week zijn er maar 62 dieren aangevoerd. Dit is de kleinste aanvoer die er vanaf 2010 is geweest, op een marktdag in 2011 na die net voor oud en nieuw plaats vond.

Hoewel de aanvoer erg krap is, verliep de markt toch erg rustig en was de sfeer erg lauw. Uiteindelijk werden de koeien nog wel prijshoudend verkocht maar het ging niet van harte. Slachterijen hebben moeite met de verkoop van vlees en willen gewoonweg niet meer voor de runderen betalen dan nu het geval is.

Handelaren verwachten niet dat de aanvoer van slachtkoeien snel zal stijgen. Zodra de aanvoer wat stijgt verwachten zij dat de prijs zal dalen. Of de slachterijen wachten op een grotere aanvoer voordat ze de prijs verlagen is nog maar de vraag.

Het prijsverschil met slachtrunderen uit andere Europese landen loopt steeds verder op waardoor de Nederlandse runderen zich uit de markt prijzen. De verkoop van het Nederlandse rundvlees naar het buitenland is daardoor steeds moeilijker waardoor slachterijen niet veel anders kunnen dan de prijs verlagen.

Prognose: dalende prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.