Rundveehouderij

Achtergrond

Aanbod bijproducten is maar matig

Aardappelsnippers zijn prijzig. De beste kwaliteit kost rond de 50 euro per ton voor de betere categorie. Ruim 10 euro goedkopere snippers zijn er ook, maar dan moet niet te veel verwacht worden van de kwaliteit.

Het aanbod gaat nu drastisch afnemen. Het verwerkingsseizoen loopt voor de oogst 2012 op zijn eind. Het hele jaar door is de beschikbaarheid van de aardappelen krap geweest en daarmee ook die van de reststromen uit de verwerkingsindustrie. Voeraardappelen zijn er nu niet. Maisglutenvoermeel is matig beschikbaar, er is een week levertijd.

Bierbostel blijft ongewijzigd in prijs. De vraag is stevig, het aanbod is weliswaar ruimer dan een maand geleden, maar houdt seizoensmatig eigenlijk niet over. Dit loopt parallel met tegenvallende bierproductie in het voorlopig nog te koude voorjaar en begin van de zomer. Bostel is ca. 7 euro per ton (22 procent d.s.) duurder dan beide vorige seizoenen. Kopen in grote hoeveelheden, dan wel volgens doorvoercontract, levert dus extra welkome korting op, maar wie kan wacht op verruimd aanbod en prijsdaling.

Aanzienlijke prijsverhoging voor bietenperspulp, met 20 cent per ton per procent drogestof, omgerekend bijna 5 euro per ton. De voorverkoop heeft bijzonder goed gelopen en de oogstprognose wijst volgens de producent op een lagere opbrengst. Er is daardoor nog maar beperkt volume beschikbaar voor verkoop. Het aanbod erwtenvezels is krap.

Prognose: stabiel, pulp duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.