Rundveehouderij

Achtergrond

Vijf cent erbij voor slachtkoeien Bunnik

De prijs van de in Bunnik verkochte slachtkoeien is maandagrochtend met 5 cent gestegen. De prijsstijging werd veroorzaakt door de kleine aanvoer van koeien. Er werden in totaal 73 runderen aangevoerd waarvan 71 koeien.

Vorige week donderdag steeg de prijs van de slachtkoeien in Leeuwarden ook met 5 cent per kilo als gevolg van het krappe aanbod.

Voor de kopers van de koeien is het krappe aanbod een tegenvaller. Zij hebben de opdracht van de slachterijen om minder voor de koeien te betalen maar ook om wat te kopen. Door het krappe aanbod kunnen veel kopers niet anders dan meegaan met de prijsstijging, anders is er gewoonweg niks te kopen.

In totaal zijn er dit jaar 16 procent minder koeien aangeleverd in Bunnik, dit is een flinke daling, maar ten opzichte van Leeuwarden valt het nog enigszins mee. Daar zijn er 20 procent minder koeien aangevoerd dan een jaar geleden. Landelijk zijn er 10 procent minder koeien geslacht, dit betekent dat veel boeren de koeien rechtstreeks naar de slachterijen verkopen en de veemarkten overslaan.

Een worstkoe eerste kwaliteit kost maximaal €2,85 per kilo geslacht gewicht. Een luxere O-kwaliteit koe brengt maximaal €3,55 per kilo op.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.