Rundveehouderij

Achtergrond

Vijf cent erbij in Leeuwarden

Hoewel de slachterijen de prijzen van de koeien graag zien dalen is de prijs in Leeuwarden donderdagochtend gestegen. Er kwam 5 cent bij de prijs op, de U- en R-kwaliteit stegen 10 cent in prijs.

Oorzaak van de prijsstijging is het aanhoudende krappe aanbod. Deze week zijn er net als vorige week minder dan 300 koeien aangevoerd. Dit is al de vierde keer dit jaar dat er minder dan 300 dieren zijn aangeboden, vorig jaar kwam dit in dezelfde periode maar één keer voor.

Omdat de prijs van de Nederlandse koeien in de laatste weken is gestegen en de Duitse prijs daalde, is het voor de Duitsers niet interessant om Nederlandse koeien te kopen. Er zijn donderdag dan ook maar een paar koeien aan Duitse handelaren verkocht.

Dit jaar zijn er 10 procent minder runderen geslacht dan in de eerste 21 weken vorig jaar. De meeste koeien staan nu nog bij de veehouders in de stal. Zodra er meer koeien naar de slacht gaan kan de prijs nog wel eens hard dalen.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.