Rundveehouderij

Achtergrond

Stevige voerprijzen, met weerstand

Voeraardappelen worden mondjesmaat geleverd, de laatste van het seizoen. Bij de frietproducenten wordt zuinig omgegaan met de reststromen. Vergisting, maar ook verdere verwerking (mogelijk dankzij verbeterde technieken) kunnen meer opbrengen dan verkopen als veevoeders.

Dat drukt het aanbod de laatste jaren toch al, maar zeker in het huidige seizoen waarin het aanbod aardappelen zo schraal is. Het is al vaker gezegd: iedere aardappel is er momenteel één. In de prijsvorming is dat hoofdzakelijk prijsopdrijvend voor snippers en aardappelzetmeel. Stoomschillen zijn meer in gebruik voor de varkenshouderij en staan al op een relatief hoog prijspeil ten opzichte van energie. De recente prijsverhoging leidt tot weerstand bij de melkveehouders. Velen hebben echter de eerste snee vers gras nog niet binnen. Snijmais is dan ook iets duurder geworden dankzij toegenomen vraag. Vanwege kwaliteitsverschil loopt de prijs uiteen van €58 tot €65 euro per ton. Voor hooi en stro zijn er onder invloed van toegenomen vraag hier en daar prijsverhogingen, met circa 10 euro per ton. Roodzwenk is heel gewild, maar beperkt leverbaar.

De prijs van bietenperspulp campagne 2013 kwam iets later dan verwacht. Tot 31 mei  bedraagt hij €43,20 tot €45,60 per ton (24 procent drogestof), afhankelijk van het leveringstijdstip.

De prijzen van bierbostel, overigens sterk uiteenlopend, staan hoog, maar zakken nu. Het komt door toenemend aanbod, geleidelijk verbeterende weersomstandigheden, maar ook door de prijs ten opzichte van andere producten.

Prognose: bostel goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.