Rundveehouderij

Achtergrond

Stabiele prijs voor nuka’s

De handel in nuchtere kalveren is dinsdag op de veemarkt Purmerend rustig verlopen. Kopers probeerden bij de aanvang van de markt de prijs te laten dalen, maar slaagden hier niet in en de prijs bleef gelijk. De aanvoer lag met 489 kalveren op hetzelfde niveau als vorige week.

Mesters en integraties lijden momenteel verlies op het mesten van de kalveren. Oorzaak is de gestegen kostprijs door de prijsstijging van melkpoeders. Om de kostprijs te verlagen willen de mesters en integraties minder voor de nuchtere kalveren betalen dan gewoonlijk. Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit is met 100 euro per dier 75 euro goedkoper dan een jaar geleden. De lichtere kalveren zijn in vergelijking nog veel harder in prijs gedaald. Een derde kwaliteit zwartbont stiertje brengt met 10 euro wel 80 euro minder op dan vorig jaar. Omdat deze lichtere kalveren meer zorg nodig hebben bij de start van de mestperiode is de vraag naar deze dieren gering en zijn ze met de krappe marges nog moeizamer te verkopen dan anders.

De flinke prijsdaling van de nuchtere kalveren echter onvoldoende om quitte te kunnen draaien op de verkoop van de slachtrijpe kalveren. De druk op de prijs van de nuchtere kalveren zal dan ook nog wel even aanhouden.

Prognose: prijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.