Rundveehouderij

Achtergrond

Slachtkoeien nog goed verkocht in Bunnik

Met een aanvoer van 104 runderen is de handel in Bunnik maandagochtend rustig verlopen. Door de kleine aanvoer zetten de verkopers hoog in. Kopers willen echter absoluut niet meer voor de koeien betalen dan de huidige prijs waardoor er flink onderhandeld moest worden over de prijs.

Alleen de O-kwaliteit koeien konden profiteren van de krappe aanvoer en stegen 5 cent in prijs naar maximaal €3,50 per kilo geslacht gewicht. De overige runderen noteren stabiel.

De vraag naar weidekoeien begint langzaamaan weer af te nemen omdat veel vetweiders de benodigde dieren al gekocht hebben. Toch waren er maandag nog duidelijk minder magere koeien in Bunnik dan gewoonlijk.

De aanvoer van koeien loopt flink achter op vorig jaar. In de eerste 17 weken van dit jaar zijn er 11,25 procent minder runderen geslacht dan in dezelfde periode in 2012. Omdat het gemiddelde geslacht gewicht 3,6 kilo hoger ligt is de totale rundveeproductie met 10,15 procent gedaald.

Ook al is de aanvoer krap, toch wordt er verwacht dat de prijs van het rundvlees gaat dalen. De prijs van de karkassen in het buitenland zijn gedaald. Het huidige hoge prijsniveau is gewoonweg te hoog voor de slachterijen om winst te kunnen maken.

Prognose: prijs daalt

Of registreer je om te kunnen reageren.