Rundveehouderij

Achtergrond

Rustige handel met druk op spotmarkt

De zuivelmarkt is nog steeds rustig te noemen. De handel verloopt, onder meer vanwege de feestdagen in binnen- en buitenland, onregelmatig. De prijzen zijn wat gedaald, maar lijken nu stabiel. Niet onwaarschijnlijk is dat de prijzen voorlopig op dit relatief hoge niveau blijven.

Mageremelkpoeder voor ‘food’ gaat voor prijzen tussen de 3.000 en 3.100 euro per ton. Het Productschap Zuivel (PZ) noteert nog een wat hogere prijs van 3.220 euro per ton. Vollemelkpoeder afkomstig uit oost Europa gaat voor 3.600. PZ noteert voor vollemelkpoeder 3.730 euro per ton. Duidelijk is dat de prijzen wat zijn gedaald, of nog wat verder gaan dalen. De top is geweest.

Ook de prijzen van Nederlandse foliekaas lijken na een piek van €3,50 per kilo, weer wat gedaald. Prijzen rond de €3,30 zijn reëel.

Boterprijzen blijven hangen rond de 4.000 euro per ton. Weipoeder voor ‘feed’ gaat nog steeds weg voor prijzen net onder de 1.000 euro. De roomprijzen zijn stabiel te noemen rond de 4.900 euro per ton. De prijzen voor mageremelkconcentraat zijn wat gedaald naar 2.700 per ton.

Hoewel de melkaanvoer in Nederland is gestegen blijft de productie in veel andere landen achter liggen. De productie in Nieuw-Zeeland is zelfs gedaald tot 0,5 procent onder het niveau in dezelfde periode vorig jaar. Vooral op het Noordereiland zijn veel Nieuw-Zeelandse melkveehouders het seizoen vanwege de droogte vroeg gestopt.

De prijzen voor rauwe spotmelk zijn ligt gedaald naar de 39 cent per kilo franco fabriek. De prijzen staan vanwege de toegenomen melkaanvoer en de feestdagen onder druk.

Prijzen: stabiel/ daling op spotmarkt rauwe melk.

Of registreer je om te kunnen reageren.