Rundveehouderij

Achtergrond

Rauwe melk en room omhoog op kalme markt

De zuivelmarkt is in grote lijnen stabiel op een hoog niveau, maar welke kant het de komende weken verder op moet, is lastig in te schatten.

De melkaanvoer in Nederland is door het donkere weer van de laatste weken iets gezakt. Toch is er nog steeds sprake van een flinke voorjaarspiek. Ook in België en Duitsland is er een goede aanvoer. Daardoor is de verwerkingscapaciteit nog steeds krap, maar minder krap dan in de voorbije weken. Dat komt ook tot uitdrukking is de weer iets gestegen spotmelkprijs. Die schommelt tussen de 37 en 38 cent franco voor Nederland. Ook in Duitsland en België worden vergelijkbare prijzen uitbetaald.

Voor room en boter worden ook stijgende prijzen genoteerd. Er zou sprake zijn van een licht botertekort in de EU, maar wie wil betalen, krijgt wel steeds geleverd. Het is wel zo dat de hoge boter- en roomprijzen een typisch Europese kwestie zijn. In Nieuw-Zeeland zijn de vetprijzen ook goed, dankzij de goede export van vollemelkpoeder, maar lager dan in de EU. Het prijsverschil lijkt net niet groot genoeg om export van Nieuw-Zeelandse boter naar Europa echt lonend te maken. Amerikaanse boter is met ongeveer €2,40/€2,50 per kilo goedkoop, maar ook export daarvandaan naar de EU lijkt niet te lonen. Op de wereldmarkt zijn deze producten echter veel aantrekkelijker.

De kaasmarkt blijft goed, maar het prijsniveau van de foliekaas blijft schommelen rond de €3,50 per kilo. Sommige handelaren melden ook dat ze niet meer kunnen krijgen dan €3,45, maar voor de retail lijkt het hogere prijsniveau toch goed behaald te worden. Naast FrieslandCampina is ook DOC Kaas/Cheese Partners Holland volop bezig hogere prijsniveaus door  te duwen.

Prognose: globaal stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.