Rundveehouderij

Achtergrond

Nuka’s 15 euro in prijs gedaald

De nuchtere kalveren zijn maandagavond op de markt in Purmerend flink in prijs gedaald. Kopers probeerden de prijs al weken flink te laten dalen maar dit lukte niet en de prijs ging elke keer met een klein stapje omlaag.

Maandag was dit wel anders er ging 15 tot 20 euro  van de prijs af. Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit kost maximaal 100 euro, vorig jaar was dit nog 165 euro voor eenzelfde kalf.

De kalveren die nu opgezet worden zijn in de ‘goede’ periode slachtrijp. Daardoor stijgt de prijs van de nuchtere  kalveren normaliter in deze periode van het jaar, dit jaar is dat wel anders. De prijs die de integraties ontvangen voor het blankvlees ligt dit jaar gemiddeld hoger dan vorig jaar. De roséhouders ontvangen dit jaar gemiddeld 5 tot 10 cent minder per kilo. Nu de melkpoederprijs flink gestegen is, ligt de kostprijs van het mesten een stuk hoger dan in voorgaande jaren. Hierdoor wordt er verlies geleden op het mesten van kalveren. De mesters verwachten dat de melkpoederprijs met ingang van 1 mei verder zal stijgen. Dit zorgt ervoor dat de mesters willen bezuinigen op de inkoop van de kalveren.

De komende weken zal het niet veel beter worden voor de verkopers van de nuchtere kalveren.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.