Rundveehouderij

Achtergrond

Markt bijproducten melkvee rustig

Ondanks het schrikbarend hoge prijspeil (deze week is de prijs overigens ongewijzigd gebleven) gaat bierbostel vrij vlot van de hand in de melkveehouderij. Er is blijkbaar veel vraag naar eiwitrijke aanvulling op het rantsoen.

In de achter ons liggende week is wel aardig wat gras binnengehaald, maar niet van bijster hoge kwaliteit wat betreft eiwit. De in dit voorjaar opgelopen achterstand in de ruwvoervoorziening is qua volume ook nog lang niet gecompenseerd. Het weer moet omslaan naar wel bijzonder groeizaam om nog wat te kunnen doen aan de schade. De vraag naar ingekuilde mais is rustig. Men wacht af. Voorlopig is de stand van de mais voor de nieuwe oogst niet ideaal, maar het is nog vroeg. Een invloed op de vraag naar vochtige bijproducten is wel dat meer koeien beschikking over vers gras krijgen. Dat zet iets druk op de prijzen. Van de meeste bijproducten is de aanvoer goed op peil. Ook voor tarwegistconcentraat geldt daarom geen levertijd. Er zijn uitzonderingen. Alleen erwtenvezels zijn als gevolg van beperkte reststroom in de erwtenverwerkende industrie momenteel krap leverbaar. Ook aardappelbijproducten zijn krap voor handen (en duur).

De vraag naar hooi en stro is rustig, er is nog voldoende voorradig. Een uitzondering is roodzwenk, dat lastig verkrijgbaar wordt. De prijs staat nog op 160 euro per ton.

Prognose: druk op de prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.