Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Koopmelk 25 cent duurder

De prijs van koopmelk is in de afgelopen week met 25 cent per kilo vet gestegen. Eind vorige week lag de prijs boven de 9 euro per kilo vet, maar is weer gezakt naar 9 euro per kilo. Er zijn weinig bedrijfsbeëindigingen waardoor er weinig aanbod van koopmelk is.

Verkopers zien dat en proberen de hoogst mogelijke prijs voor hun melk te ontvangen. Er worden zelfs prijzen van 10 euro per kilo vet genoemd. De kopers zijn echter nog niet bereid om dit te betalen en wachten af wat de melkproductie en de eerste snede gras gaan doen.

Het aanbod van leasemelk is in de afgelopen week toegenomen, maar de vraag is weer afgenomen. De prijs is daardoor gelijk aan vorige week met €4,50 per kilo vet.

Uit de gegevens van FrieslandCampina blijkt dat de melkproductie ondertussen weer iets is afgenomen maar nog steeds ver boven het niveau van voorgaande jaren ligt. De percentages vet en eiwit lijken weer wat te stabiliseren en liggen iets onder het niveau van vorig jaar.

Verwachting is dat de handel in melkquotum stil valt zodra het mooi weer is. De eerste snede gras moet op veel bedrijven nog in de kuil en krijgt bij goed weer voorrang. Tot die tijd is het rustig en kan de prijs wat dalen als gevolg van de teruggelopen vraag.

Prognose: prijs iets onder druk.

Eén reactie

  • alco1

    Al weer een bewijs dat we nooit aan dierrechten moeten beginnen. Er vloeit op die manier hopeloos veel geld uit de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.