Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Kaasmarkt profiteert van ongehoord hoge noteringen

De Nederlandse kaasproducenten beleven ongehoorde tijden. Na een klein dipje, trekt de markt weer aan en gaan de noteringen naar een nieuw record.

Nederlands grootste foliekaasproducent FrieslandCampina vraagt voor de komende week maar liefst €3,55 per kilo. De andere Nederlandse producenten zullen ongetwijfeld niet achterblijven.

Foliekaasprijzen van €3,50 per kilo en meer zijn wel eerder genoteerd, maar daarvoor moet toch worden teruggegaan naar 2007. Toen was de lol bovendien van korte duur. Nu ziet het ernaar uit dat de foliekaasprijzen voor iets langere tijd boven de €3,50 zullen blijven. De markt accepteert een min of meer structureel hoger niveau.

De hoge kaasnotering is te meer een bijzondere situatie, omdat die wordt bereikt op een moment dat ook de melkaanvoer in Nederland enorm piekt. Het is nu dus een goed moment om te incasseren. Vooral bedrijven als FrieslandCampina en DOC Kaas profiteren ervan. Want ook voor de wei-eiwitconcentraten worden uitstekende prijzen gebeurd. Deze WPC's en WPI's zijn een hoofdbestanddeel van zuigelingenvoeding, die zoals bekend een hoge omloopsnelheid heeft in de Nederlandse winkelschappen.

Het opmerkelijke van de situatie is dat voor de grote foliekaasproducenten de hoge kaasprijzen eigenlijk een soort bijvangst zijn. Immers, om te voldoen aan de grote vraag naar hoogwaardig wei-eiwit moet flink wat kaas worden gemaakt. Dankzij het sentiment in de markt is die dus nog duur ook.

De noteringen voor boter, room en magere melkpoeder zijn licht dalend, niet alleen in Europa, maar ook op de woensdag gehouden internetveiling van Fonterra. De spotmelkprijs staat licht onder druk.

Prognose: duurdere kaas, licht dalende prijzen overige zuivel.

Eén reactie

  • koestal

    ook de diesel is een stuk duurder,dus net op de tijd met de stijgende kosten

Of registreer je om te kunnen reageren.